Te rośliny mają tak różnorodną paletę zapachową, że czasem trudno uwierzyć w wonie, które wydają. Jednymi z najbardziej aromatycznych, niezwykle smakowitych odmian są wszelskiego rodzaju szczepy Cheese (w tym oczywiście Cheese Haze). W krajach legalnej uprawy z pestek tej odmiany wyrastają przepiękne i pachnące niczym dojrzały Cheddar osobniki.
Teraz bardzo różnorodne pestki i nasionka Cheese dostępne są także w GanjaFarmer! Podkreślamy jednak, że nasze produkty są przeznaczone wyłącznie do celów kolekcjonerskich. Wiemy też, że każdy zapalony kolekcjoner z pewnością zyska na uzupełnieniu swojej kolekcji o tak przecudną odmianę, jaką jest Cheese i wszystkie jej warianty.
Kilka słów historii – skąd wzięły się szczepy Cheese?
Wiele szczepów konopi powstaje za sprawą konkretnego twórcy. W przypadku Cheese mowa jest bardzo często o jednym człowieku, który jest bardzo dobrze znany w środowisku konopnych entuzjastów. Mowa tutaj oczywiście o gościu o wdzięcznie brzmiącej ksywce – Sam „The Skunkman”.
W latach 80. XX wieku przeniósł się ze Stanów Zjednoczonych do Holandii, zabierając ze sobą nasionka stworzonej przez siebie odmiany Skunk #1. Była niezwykle aromatyczna i kojarzyła się jednoznacznie dla wielu ludzi – z paleniem marihuany. Sam postanowił eksperymentować z krzyżowaniem różnych odmian, by ten alarmujący postronne osoby zapach nieco zmodyfikować.
Pod koniec lat 80. pojawiła się więc odmiana, której zapach nie przypominał woni typowych konopi, a właśnie zapach dojrzałego sera. W ten sposób powstał właśnie szczep Cheese, który od lat 80. stał się niezwykle popularny na całym świecie nie tylko za sprawą swojego wyjątkowego i niealarmującego (do pewnego stopnia przynajmniej) zapachu, ale także za sprawą swojej mocy i ilości plonów, których dostarczał wielu growerom w krajach legalnej uprawy konopi.
Wraz z upływem lat pojawiały się przeróżne modyfikacje tej odmiany (choćby Cheese Haze), ale szczepy z ze słowem Cheese na dobre zagościły w konopnym świecie. Teraz pestki tej odmiany w różnych wersjach możesz także nabyć (w celach kolekcjonerskich) także w GanjaFarmer!
Cheese – jakie nasionka oferujemy?
Oferujemy przede wszystkim pestki od najlepszych, uznanych, popularnych, ale również niszowych marek. W GanjaFarmer znajdziesz więc pestki Cheese w różnych wariantach od:
Dutch Genetics;
Royal Queen Seeds;
Bulk;
Big Seedbank;
Sensi Genetics oraz wielu innych.
W ofercie pozostają zarówno feminizowane nasiona roślin automatycznie kwitnących (automaty), jak również pestki pełnosezonowe (w tym szybkokwitnące, tak zwane fast version). W krajach legalnej uprawy pestki tego typu są wykorzystywane zarówno w uprawie indoorowej (w pomieszczeniach), jak i outdoorowej. Co prawda pestki pełnosezonowe częściej uprawia się w Holandii czy Czechach na zewnątrz, ale uprawa indoorowa również jest często spotykana, ale jest bardziej wymagająca ze względu na wzrost roślin.
Przypominamy jednak, że w Polsce nasiona marihuany przeznaczone są wyłącznie do celów kolekcjonerskich!
Cheese – profil genetyczny, działanie, plony
Ten szczep konopi to przede wszystkim indika. Zdarzają się oczywiście przeróżne krzyżówki, w których to geny sativowe są dominujące, a nawet szczepy z domieszką genów konopi ruderalnych (dzikich), jednak klasyczny Cheese to po prostu indika.
Charakteryzuje się mocnym, głębokim hajem, który intensywnie rozluźnia ciało, czasami wbija w fotel, wzmaga apetyt, działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie, a także nasennie (do pewnego stopnia).
W krajach, w których legalna jest uprawa konopi, pestki Cheese kwitnące automatycznie dostarczają od 300 do 500 gramów plonów z metra kwadratowego w uprawie indoorowej. Outdoor to około 100, 200 gramów z jednej roślinki. Pełnosezonówki natomiast dostarczają w uprawie indoorowej do nawet 650 gramów plonów z metra kwadratowego, podczas gdy plon w uprawie na zewnątrz sięga nawet 800 gramów z jednej roślinki. Przypominamy jednak, że konkretna krzyżówka z Cheese (na przykład Blue Cheese) w nazwie może dawać nieco większe lub mniejsze plony, warto więc czytać opisy konkretnych odmian dostępnych w naszym sklepie!
Poziom THC zawarty w suszu jest określany przez growerów z Holandii czy Kalifornii na poziomie od 14 do 20%. Jest to więc silna i dająca duży plon odmiana. Warto mieć ją w swojej kolekcji nasionek!